Šta je CRM i zašto je on neophodan da bi neki biznis uspeo?

CRM Enigmatic

Šta je CRM? Ovo je jedna od najvažnijih poslovnih strategija kompanije koju možete primeniti. Mnogi imaju poteškoće da razumeju važnost menadžment odnosa sa kupcima ili CRM. Međutim, kada se uspostavi, zaista gradi lojalnost, smanjuje troškove, povećava profitabilnost i zadovoljstvo kupaca, klijenata, gostiju ili korisnika.

CRM Enigmatic

Vrlo često se postavlja pitanje da li je integrisanje ovog sistema vezano za prodaju, građenje baze kontakata ili se koristi isključivo za marketinške svrhe. Ova poslovna strategija nije usmerena samo na jedan sektor već je može koristiti bilo koji. Uopšte, svako ko ima klijente, kupce, goste obavezno treba da ima ovakav sistem.

Postoje razni softveri među kojima su najistaknutiji Sugar CRM ili Windows Dynamics mada možete sve i sami napraviti u Excel tabeli i ažurno voditi evidenciju.

Svaki dan kada dolazite na posao osećate se nesigurno jer mislite da nemate dovoljno informacija o onima koji su već nešto kupili od vas, vašim klijentima. Podaci se nalaze u nekim fajlovima, fiokama, notesima, kontakt telefoni klijenata se nalaze u telefonima svih zaposlenih, na desktopovima imate određene brojeve koliko su kupci potrošili novca na koji proizvod ili uslugu. Neki podaci se nalaze u finasijama, neki u prodaji, ostali u marketingu.

·         Šta se dešava kada neko od zaposlenih ode na odmor ili želi slobodan dan?

·         Gde ćemo naći sve bitne podatke?

·         Kako da se pripremimo za sastanak sa novim ili starim kupcem?

·         Šta ako direktor ili vlasnik trebaju sve bitne informacije?

Bitno je kako komunicirati unutar firme i sa potencijanim kupcima. Što više podataka znate o kupcu i više pažnje mu posvećujete veće su šanse da se pretvori u lojalnog. To je jedan od zadataka CRM-a.

Ne morate da čekate nekog programera da vam napravi softver, možete sve uraditi sami za jedan dan. Jednostavno rečeno, CRM omogućava izradu jedinstvene baze kontakata na jednom mestu gde u svakom trenutku imamo pored kontakta i najsitniji detalj vezan za saradnju sa klijentom.

demo CRM

Šta sadrži ova baza podataka?

·         Ime, prezime, broj telefona, email, adresu, lokaciju klijenta ili kompanije,

·         pregled ponuda i saradnje koja je ostvarena,

·         potpisane ugovore i realizovane projekte,

·         šta je kupio,

·         šta je ponuđeno a šta nije kupio,

·         dodatni i posebni zahtevi,

·         utisci zaposlenih o osobi,

·         mogući pravci dalje saradnje.

Ovaj sistem omogućava organizovanost podataka i u svakom trenutku raspolaganje podacima vezanim za klijenta.

Kada zaposlite novog radnika on je odmah informisan o svemu zahvaljujući ovoj bazi.

U svakom poslovanju koristimo mnogo podataka i važno je da ih ne zaboravimo i izgubimo – ali je isto tako važno i da ih pravilno upotrebljavamo.

poručite naše usluge

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *