Bootstrap 5 u potpunosti izbacuje JQuery!

Bootstrap

Bootstrap tim se bliži svojoj misiji da potpuno ukloni JQuery iz svog framework-a u korist JavaScripta. Bootstrap je open-source framework za responsive mobilna rešenja na webu. 

Tim je nedavno objavio verziju 4.3 sa svojim planovima za uklanjanje JQuery-a. “Mačka je izašla iz torbe – ispuštamo našu najveću client-side zavisnost za regularni JavaScript”, napisao je Bootstrap tim u svom blogu. “Radimo na tome već dugo vremena i imamo zahtev za povlačenje koji je u toku i skoro je pri kraju.”

Kada se Bootstap bude izdao bez JQuery-a, programeri će i dalje moći da koriste framework dodatke ako se detektuje da je JQuery prisutan, objasnio je tim.

Odluka o uklanjanju JQuery-a izazvala je mnogo kontroverzi u razvojnoj zajednici.

“Čini mi se da je čitav ovaj proces jako sumnjiv, bar meni”, komentar je naših programera. “Pre ovoga je važilo “JQuery za sve”, sada je obrnuto “ukloniti JQuery is svega”, što mi se čini jako brzo i glupo. JQuery radi mnogo korisnih stvari, a sve što se ovde razmatra deluje prilično kao jedan “uredan” projekat . Ne bi trebalo da se koristi za sve, ali trošenje mnogo vremena na njegovo uklanjanje samo zato što nije više najbolji framework deluje kao gubitak vremena.

Dosta ljudi smatra da je JQuery dobar za mnogo koristnih stvari, sada je postao neodrživ sa malo interesa i podrške.

“Spor je u poređenju sa ostalim framework koji koriste Shadow Dom, i treba da se zamene sa karakteristikama koje su prirodne za JavaScripta – šta se tu ljudima ne sviđa? Manja zavistnost, mrežni zahtevi i efikasniji kod su uvek vredni truda.”

Sledeći Bootstrap projekat uključuje njegovo poboljšanje za razvoj i preseljenje ka Hugo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *